A Sustainable Office for Bakken Baeck by Archmongers – Azure Magazine


As employees little by little make their return to the place of work, many firms are acquiring new strategies to infuse their areas with creativity — and often integrating new eco-friendly design and style strategies alongside the way. Bakken Baeck, a Norwegian electronic style and design studio with offices throughout Central Europe, was searching for a new headquarters that would prioritize sustainable design and style. London’s Archmongers, a organization specializing in mid-century refurbishment and business spaces, stepped in to make their dreams a truth — all with the aim of reducing the business’ carbon footprint in both equally the shorter-phrase and the extensive-expression.  

Sustainable office kitchen by Archmongers for Bakken Baeck

Starting off with the bones of an industrial building in the London borough of Hackney, the agency prioritized sustainable and durable resources to establish out a welcoming place of work place. Since of the space’s open up-principle floorplan, privateness was a critical thought when preparing out materials — the firm opted for rubber-clad steps in a speckled charcoal, main up to the mezzanine to dampen the seem of footsteps and chatter. On the mezzanine, private conference rooms are adorned in Douglas fir, stained in a all-natural wood alternative. To increase to the acoustic performance, textile-clad panels were superimposed on to the walls.

Sustainable office design by Archmongers for Bakken Baeck

The 1st floor’s placing ceiling height contrasts the pale pastel green coating the partitions, for a calming influence. Intriguingly angled ceiling mirrors could seem out of location, but their placement is deliberate: they build a visible link to the floor floor and make it possible for organic gentle to arrive in, contrasting the deep purple partitions. Scalloped cardboard wallpaper connects the floor flooring to the to start with floor by means of a double-peak stair void. There, a blackened steel bannister qualified prospects to the 1st-ground kitchen area the place darkish Fenix doorways distinction outsized white handles, white marble terrazzo and brass.

Sustainable office design by Archmongers for Bakken Baeck

Floor-to-ceiling curtains offer a exclusive choice to moveable walls, developing dynamic and textured casual conference spaces for collaboration and spontaneous discussion.

Sustainable office design by Archmongers for Bakken Baeck

At lunch, the Bakken Baeck staff gathers all around the bespoke table on the ground floor, and they from time to time use the comfortable as a position to connect with other branches around a activity of Mario Kart. According to Johan Hybschmann, Handling Husband or wife of Archmongers, “our structure evokes a homely environment alternatively than a typical workspace.” The designers had been aware of the want to coax personnel again into the workspace by supplying them inviting and imaginative spaces.

Sustainable office design by Archmongers for Bakken Baeck

The furniture is deliberately chosen to enhance the total structure — the house is sprinkled with furniture by mid-century heavyweights such as Alvar Aalto, Panton, balanced with far more fashionable choices by Barber Osgerby and the Bouroullec brothers.





Source connection